ALES’E Nasıl Hazırlanılabilir?

ALES (Akademik Personel ile Lisansüstü Eğitimi Sınavı) ülkemiz içerisinde lisansüstü eğitim almayı isteyen veyahut akademik kadrolara yerleşmeyi isteyenlerin girmek mecburiyetinde olduğu bit sınavdır.

ales-sinavi

ALES (Akademik Personel ile Lisansüstü Eğitimi Sınavı) ülkemiz içerisinde lisansüstü eğitim almayı isteyen veyahut akademik kadrolara yerleşmeyi isteyenlerin girmek mecburiyetinde olduğu bit sınavdır. Her bir aday sınav sonrasında sapmalarla beraber genel olarak 50 ila 100 arasında bir puan alıyorlar Bu yazımız içerisinde sınavın içeriğine, nasıl çalışılmasının gerekli olduğuna ve farklı durumlar için gerekli minimum ALES puanına değinmiş olacağız.

ALES’te toplam olarak 160 tane soru soruluyor. Bunlar ise 40 tane sayısal 1, 40 tane sayısal 2, 40 tane sözel 1 ve de 40 tane sözel 2 şeklindedir. Bu sorulardan ise adaylar alanlarına göre 120 adetini seçip çözmek mecburiyetindedirler. Sayısal ve de eşit ağırlık alanından olanlar sayısal 1 ile birlikte sayısal 2 ve de sözel 1 bölümlerini çözmek mecburiyetindelerdir.. Sözel alanı içerisinden olanlar ise sayısal 1 ile birlikte sözel 1 ve de sözel 2 testlerini çözmek mecburiyetindelerdir. Sınav zamanı ise tam olarak 180 dakikadır.

Sayısal 1 ve de sayısal 2 testlerinde temel matematik ile sayısal mantık konularından sorular soruluyor benzer bir biçimde sözel 1 ve de sözel 2 testlerinde de temel dil bilgisi sözel mantık ile anlam bilgisi soruları soruluyor. ALES sınavı içerisinde sorulan soruların hepsi yeterli zaman verildiğinde bir çok adayın doğru cevaplayabileceği sorulardır. Lakin sınav süresi pek çok aday için yeterli gelmiyor bu sebep ile bazı kısımlar yetişemiyor. Yukarıda anlatılmış olanlara göre ALES’e hazırlanacak olan kişilerin aşağıdaki önerileri dikkate alması çok daha yararlı olabilir.

1-) İlk önce süre sınırı verilmeden kesinlikle bir ALES denemesi çözülmeli ve de eksik konuların tespit edilmesi gereklidir.

2-) Eksik olan konular kaynak kitaplardan çalışılarak eksiklerin giderilmesi gereklidir.

3-) Sınava belirli bir süre kaldığında ise seri denemelere geçilmesi gereklidir. Seri denemelere geçmeden hemen önce eksik konuların öğrenilmiş olması fazlası ile önemlidir.

4-) Seri denemeler çözülür iken kesinlikle süre tutulması gereklidir. Denemelere olanaklı ise tıpkı ALES gibi sabah 09.30’da başlanması gereklidir. Özelliklede işe gitmemekte olan ve evinde sınava hazırlanan öğrenciler öğle zamanlarına kadar uyumayı geceleri ise çalışmayı tercih ediyorlar, ilk kez sınav günü erken kalkıldığında da problem yaşayabilmektedir.

5-) Seri denemelerin tamamında önceden belirlenmiş test sırasının uygulanması gereklidir. Sınavda ise mutlaka bu sırayı uygulamak gereklidir. Örnek olarak bir tane aday bütün denemelerde sayısal 1 ile birlikte sözel 1 ve sayısal 2 sırasıyla çözüm yapmış olduğu halde sınav gününde sayısal 1 ile birlikte sayısal 2 ve sözel 1 şeklinde bir sıra izler ise çok ciddi sıkıntılarla karşılaşması ve de başarısız olması muhtemeldir.

6-) Evde deneme çözer iken kesinlikle cevap alanlarına işaretleme alışkanlıklarının kazanılmasına ve de işaretleme zamanlarına dikkat edilmesi gereklidir. Birçok öğrenci evdeki denemeler içerisinde yalnızca soruları çözüp geçmekte ve işaretlemeleri hiç bir şekilde göz önünde bulundurmuyorlar. Bunun 2 tane zararı bulunmaktadır. Birincisi ise işaretleme alışkanlığı kazanılmamış olmaktadır. Sınavda ilk kez işaretleme yapmakta olan aday o alışkanlığı kazanmadığından dolayı belki de işaretlemeye gereğinden çok daha fazla zaman harcamaktadır. İkincisi ise toplam işaretleme zamanı olan yaklaşık 5 dakikalık bir süre soru çözüp geçirilmiş olur. Unutulmaması gereklidir ki 180 dakikanın içinde optik forma işaretleme zamanı da vardır. Bu sebep ile bu küçük lakin önemli ayrıntıya da dikkat edilmesi gereklidir.

7-) Mümkün ise kursların deneme sınavlarına katılım gerçekleştirmek ve de sınav deneyimi yaşamak fazlası ile faydalı olacaktır.

😎 Her bir tane denemeden sonra cevapları kontrol ederek denemeyi çöpe atmak hatasına hiç bir şekilde düşülmemeli yanlış cevaplar mutlaka incelenmeli, yanlışın bilgi eksikliklerinden mi yoksa süre probleminden mi olduğu tespit edilmeli, bilgi eksikliklerinden doğan bir yanlış varsa var ise konu en kısa zaman içerisinde çalışılmalıdır.

9-) Sınavdan daha birkaç gün önce çalışmalar bırakılmalı ve de deşarj olunabilecek aktiviteler (sinema ile birlikte konser, oyun vesaire) yapılması gereklidir.

10-) Sınavdan bir önceki gün içerisinde kesinlikle erken kalkılmalı ve de erken yatılması gereklidir.

11-) Bazı problemleri boş bırakarakta yüksek puan alınabilmektedir. Bu düşünce hiç bir şekilde unutulmamalıdır. Bir sorunun üstünde kesinlikle 1 dakikadan daha fazla oyalanılmamalı soru çok zaman gerektiriyor ise daha sonraya bırakılmalıdır. Sınavda çok fazla zaman harcanması için konulmuş tuzak sorular da olabilir. Bu sorularla uğraşmakta olan bir öğrenci belki çok daha basit 3 – 5 soruya hiç bir şekilde zaman bulamayacaktır.

12-) Sınav gününde şeffaf şişe içerisinde su, kimlik ve de giriş belgesi dışında hiç bir şeyin götürülmemesi gereklidir. Sınava girilecek olan okulun ve de salonun daha önceden gidilip görülmesi sınav gününde okulunun bulunamaması nedeni ile geç kalma riskini de ortadan kaldıracaktır.
Ülkemiz içerisinde akademik kadrolara atanmak amacı ile minimum ALES puanı tam olarak 70’tir. Lisansüstü eğitim içinde adayın minimum ALES puanı kesinlikle 55 olmalıdır. Lakin aslında bu puanlar fazlası ile sembolik puanlardır. 55 ALES puanı ile bir tane adayın yüksek lisans yapacak olduğu üniversite sayısı nerede ise yoktur. Benzer bir biçimde 70 ALES puanı ile akademisyen olmak nerede ise olanaksızdır. Bu sebep ile ALES puanının mümkün olduğunca yüksek tutulması gereklidir. En azından 80 veyahut üstü ALES puanı almak için her öğrencinin hedefi olması lazımdır.

ALES sınavı yapılmış olduğu tarihten itibaren 3 sene süre ile kullanılabilmektedir. Eğer adayın zamanı dolmamış birden daha fazla ALES puanı var ise aday bu puanlardan istemiş olduğunu kullanabilir. Son girilmiş olan sınavın puanı geçerli olur gibi bir kural ise kesinlikle yoktur.

BENZER YAZILAR
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

KPSS
KAMU PERSONEL
SEÇME SINAVI

03 Mart 2018

KPSS
SIKÇA SORULAN SORULAR
KPSS
DERS DOKÜMANLARI
KATEGORİLER